Брой 16 виж броя като PDF архив уеб-дизайн и програмиране страници  1   2   3   4   5   6   7  Април - Юли 2010

Тук и Сега

Периодично издание на NowHere

В БРОЯ
 
> Поетични нотки
> Прозаични отклонения
> Кино ревюта
> Музикални ревюта
> Анотации
> Новини
> Импровизации по тема
> Статистика
 


ИЗБОР НА РЕДАКТОРА
 
> Докосване - Поезия от Галина Иванова
> Зеленото око - разказ от Яна Милева
> Scorpions - Sting In The Tail
> Moon - киноревю
> Изумителният Морис и неговите образовани гризачи - анотация
> За мъртвите времето е без значение - роман от Цветлин Вълев

РЕДАКЦИОННО

ЗЕЛЕН PR
 
Забелязвате ли, как летата стават все по-горещи и все по-напоителни, а зимата се характеризира със същото откачено време, но с обратен знак - или е твърде топло, или е твърде студено. Ураганите стават все по-мощни. Това лято например Централна Европа бе удавена от порои, Москва почти изгоря в горски пожари. За мен всичко това е обезпокоително, но ние пак сме си заврели главата в пясъка и с удоволствие констатираме, че всичко е наред и убеждаваме всички останали, че сме абсолютно прави и тези факти са а) случайни; б) несвързани един с друг; в) дори да има някаква връзка помежду им и да не са случайни, те в никакъв случай не са в резултат на човешка дейност/бездействие. Ми то и с петролния разлив в Мексиканския залив е така – петрола си е природен продукт, водата и тя; и като стане дупка и изтече петрол във водата – ми това си е природно явление...
продължава на стр. 6 »

Ние сме един ***** народ. Включително пишещият това, разбира се. Все се сърдим на някого - на скулптура Давид Черни, показал нашата Родина като тоалетна с клекало. На сценаристите на филмите, в които българите сме лошите. На македонците, че искали да ни откраднат историята. На турците, че 500 години сме били част от Османската империя (По-добре е да се сърдим на Кралицата, щото е можела да ни направи част от Британската империя, или на Испанските монарси, че не сме били част от техните колонии; или на цар Иван Александър, или пък наследниците му Иван Шишман и Иван Срацимир или на хората, предали царството и виновни за падане на столицата). На гърците, че били големи шовинисти и преди нас се намъкнали в НАТО и Европейския съюз, че били мързеливи и не им се бачкало. На собствените си избраници, че не ни управляват както трябва. На човек, срещнат на улицата, защото има по-хубава кола/жена/къща/работа от нас. На дупките по пътищата, че ги има въпреки нашите плащания към хазната. На съдбата, че не сме се родили по- на запад. На съседа, че си изхвърля трохите в терасата ни. На оня малоумник, дето е паркирал на нашето място, въпреки че по никакъв начин не можем да докажем, че това е нашето място, освен със сила (и ще му изпуснем/пукнем гумите в зависимост от настроението си днес, ей така, за назидание!). На другия малоумник, дето форсира мотора си посред нощ под прозорците. На малоумниците в

националния отбор по футбол / баскетбол / волейбол (попълнете произволен спорт освен художествена гимнастика и шах) и техния малоумен треньор.
Шибан народ сме. Това не е гаф. Не е обида. Даже е understatement, за ония от вас, които ме разбират. Останалите вероятно вече са ми сърдити... Уикипедия казва, че "...Съществуват противоречия и различни гледни точки при дефиницията на нация. Едно от възможните определения е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание..." При нас последното липсва. Нямаме общо самосъзнание. Защото сме сърдити едни на други и "със сигурност не сме като другите простаци". Обаче сме.
Срам ги било пишещите в интернет хора, че министър без портфейл Божидар Димитров ни нарекъл "шибан народ". Един даже попита реторично: "Ако на министрите и образованите хора не могат да им се вземат за чиста монета изказванията/не стоят зад думите си, как очава да достигнем някога нелъжещите хора от едно време?" (Извън контекста ще си позволя да кажа, че за чиста монета не бива да се приемат дори собствените ви мисли, докато не ги подкрепите с факти. Спомнете си Галилей, Айнщайн и още кой ли не: част от теориите им са само теории и до днес, макар и гениални) Защо, приятели се срамите да се наречете Българи?

целия текст в блога »

Приятели

напоследък нямаме много ;) обаче имаме

група във фейсбук >

и страница пак там >

Интересни връзки

The Young Writers Society >

Нов албум 16.6 на Primal Fear >


© Всички права по това издание са на създателите му.
© Всички права върху публикуваните творби в изданието, са на съответните автори. Цитиране или разпространение е забранено без съгласието на съответния автор. За повече информация, прочетете разпоредбите на Закона за защита на авторското и сродните му права.

Права и задължения | Валидни CSS & HTML | издание на Виртуална библиотека Nowhere
Пригодена за всички браузъри