Брой 12 архив уеб-дизайн и програмиране страници  1   2   3   4   5   6   7  Януари - Март 2009

Тук и Сега

Периодично издание на NowHere

В БРОЯ
 
> Поетични нотки
> Прозаични отклонения
> Кино ревюта
> Музикални ревюта
> Анотации
> Новини
> Импровизации по тема
> Статистика
 


РЕДАКЦИОННО

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА
 
> Закле ли се?! - Каминута
> Реликва в бабиния скрин - Милена Янева
> Вайълет - "Отвъд чертата"
> Gene Generation - Киноревю на Tataf
> The Curious case of Benjamin Button - Киноревю на Tataf

Великден. Възкресение Христово. Какво е това? Мммм, да, боядисаните яйца, обикалянето на църквата (това пък защо?!), шоколадовите зайчета и козунаците.
И какво?! На където и да се обърнем - вицовете за църквата, за Бог, за Исус, шегите, карикатурите. За следващото поколение християнската религия ще бъде някаква традиция от миналото, която спазваме, защото така правят всички, но не разбираме, не помним произхода на обичаите (нима някой от вас си спомня от къде произлиза обичаят да се обикаля около църквата със запалени свещи на връх Възкресение?); просто още един почивен ден в календара. А колкото и да се опитваме да я покварим чрез продажни свещеници, корумпиран клир, многобройни синоди, безотговорни към църквата политици, незачитане на ценностите и светините и липса на интерес

от страната на обществото, вярата ни е съхранила стотици поколения и тя ще продължи да го прави. Универсалните ценности на религията не могат да бъдат отмити и асимилирани в ежедневието. Защо мюсюлманите се сърдят за карикатурите на пророка Мохамед, а ние си позволяваме да използваме всякакви символи на вярата във вицове, шеги, карикатури? Трябва ни повече толерантност и смирение. Трябва поне да опитаме да запазим вярата си. Да подхождаме с уважение към религиозните символи и да отдадем дължимото на единствената ни светлина в мрачните години на робство. Защото същите притчи и поуки, примерите за себеотрицание и саможертва, уважението към себе си, околните и природата ще бъдат актуални дълго след като нас ни няма.

clover

Приятели

EARTHRISE >

Интересни връзки

FriendStock >


© Всички права по това издание са на създателите му.
© Всички права върху публикуваните творби в изданието, са на съответните автори. Цитиране или разпространение е забранено без съгласието на съответния автор. За повече информация, прочетете разпоредбите на Закона за защита на авторското и сродните му права.

Права и задължения | Валидни CSS & HTML | издание на Виртуална библиотека Nowhere
Пригодена за всички браузъри