Брой 11 архив уеб-дизайн и програмиране страници  1   2   3   4   5   6   7  Август - Декември 2008

Тук и Сега

Периодично издание на NowHere

В БРОЯ
 
> Поетични нотки
> Прозаични отклонения
> Кино ревюта
> Музикални ревюта
> Анотации
> Новини
> Импровизации по тема
> Статистика
 


Голямото четене

Инициативата Голямото четене не успя да ме спечели поради много причини. Основно защото българите вече нямат навик да четат. Аз лично го правя по-рядко, от колкото ми се иска. Въпреки това съм впечатлен от броя на участвалите, както и от рекламните спотове, които БНТ
продължава вдясно >>

РЕДАКЦИОННО

... продължава от лявата колонка
излъчва за кампанията. Особено много ми допада сватбата, в която има препратки към Властелина на пръстените, както и изнервения баща, който чака пред родилното и най-накрая вижда най-новия член в семейството на книжните плъхове (там казват "книжните мишки"; не зная защо ни е страх от думата "плъх" и казваме "мишка").
Това е начинът да спечелиш някого за дадена идея - да я направиш интересна, да го заинтригуваш. Младите хора не четат, защото не им се създава навик, а им се натрапва четене ("уфф, имам да чета 10 книги това лято и още 6 по избор" - никога не стигаме до тях...)
Дано административният подход към културата скоро да отстъпи място на добрите идеи и ентусиазма. Ето и още една добра идея на Червената къща , която се случи през Януари. Следете сайтът им за още подобни инициативи!

Когато през 2004-а година направихме първият конкурс "Стимул за творчество" нямахме особени претенции и просто се забавлявахме. Бяхме четирима ентусиасти с добро желание да накараме младите хора да пишат. Получи се. Деси, Димитър, Marvin и аз събрахме творбите, прочетохме ги, преценихме ги според собствения си вкус и избрахме трите, които ни харесаха най-много. Вие също бяхте в журито - можехте да гласувате в Nowhere онлайн и да изберете своята любима творба. Така освен с всички разкази, се запознахме и с много интересни хора, например Алекс от МС Общество , още една Алекс, Еми и още много други

хора, които помагаха. Раздадохме няколко книги на няколко девойки и младежи, обиколихме Панаира на книгата в НДК, пихме по чаша вино и така всичко приключи. Проектът "Без заглавие" на Деси Стойкова и Босфор Общество България също улесни много нещата: създаде ни много приятели, свърза ни с полезни хора, които знаят как се правят проекти, как се прави конкурс, как се организира събиране на много хора и т.н. Останаха ни познанствата и идеята, че някога ще го направим отново. Ето, че този момент настъпи.

продължава на страница 6 >>

Стивън Кинг пак е прав

В интервю Стивън Кинг заявява, че не харесва историите и стила на Стефани Майерс - авторката на филмираният роман "Здрач". Гледах филмчето и се каня да напиша ревю, но веднага мога да кажа, че подкрепям мнението на един от любимите си автори с две ръце. Без оригинална история (безумно красиви вампири на диета, тийнейджърски изпълнения и насилени обрати) не става. А и самият факт, че споменем ли в каквото и да е произведение думата "вампир" то става хорър е меко казано смехотворна. Като хорър могат да определят Здрач само хора, които не са чели Кинг, Дийн Кунц, Греъм Мастертън, Клаив Баркър. Само тогава знаете какво е хорър. А Здрач на Стефани Майерс е много повече любовна история, ако щете, отколкото история за вампири и още по-малко - хорър.

Какво е хорър?

Заинтригуван от думите на Стивън Кинг и разтревожен от смесването на жанровете, потърсих и открих следните линкове за онези от Вас, които все още се двоумят какво е хорър литература:
Мери Шели > - Франкенщайн и книгите й, достъпни в проекта Гутенберг
Хауърд Лъвкрафт > - Зовът на Ктхулу
Едгар Алън По > - Гарванът
Греъм Мастертън > - поредицата Маниту
Ейбрахъм Стоукър > - Дракула
Дийн Кунц > - Наблюдатели, Гръмотевичен дом, Древният враг
Клайв Баркър > - Прикован към Ада (вдъхновение за филма Hellraiser)
Робърт Блох > - Психо (основа за едноименния филм на Хичкок)
Ан Райс > - Интервю с вампир, Кралицата на прокълнатите (Queen of the Damned)
Разбира се, има много други, но ако не сте чели тези - не сте чели хорър! Някой да има мейла на критиците, определящи "Здрач" като хорър?

Приятели

МС Общество >

Интересни връзки

Онлайн книжарница >


© Всички права по това издание са на създателите му.
© Всички права върху публикуваните творби в изданието, са на съответните автори. Цитиране или разпространение е забранено без съгласието на съответния автор. За повече информация, прочетете разпоредбите на Закона за защита на авторското и сродните му права.

Права и задължения | Валидни CSS & HTML | издание на Виртуална библиотека Nowhere
Пригодена за всички браузъри